تومان ۰ 0
سبد خرید
نگهداری و آفات و بیماری های گل سیکلامن

گیاه سیکلامن یا گیاه نگونسار ایرانی یک گیاه ارزشمند و ملی است. این گیاه به طور طبیعی در جنگل های شمال ایران از چالوس تا لاهیجان و حتی در جنگل های استان گلستان دیده می شود.

سیکلامن گیاهی چندساله با برگ های قلبی و گل هایی با سایه های صورتی، قرمز و یا سفید می باشد. روی برگ های سیکلامن اغلب رگه های نقره ای دیده می شود که جذابیت این گیاه را بیشتر میکند.

سیکلامن ها در تابستان به خواب می روند اما با مراقبت مناسب در پاییز شکوفه خواهند داد.اگر داخل خانه باشند به علت گرمای خانه با سرعت بیشتری از خواب بیدار می شوند و گل می دهند اما در بیرون خونه ،اواخر زمستان یا اوایل بهار شکوفه می دهند.

۱_ نور مناسب : سیکلامن به نور غیر مستقیم و همیشگی  در زمستان نیاز دارد و در تابستان بهتر است گیاه در سایه با گردش هوایی خوب نگهدارید.

 

۲_ نحوه آبیاری صحیح : تا وقتی که برگ های گیاه وجود دارند گیاه به طور فعالدر حال رشد است. برای آبیاری مانند هر گیاه دیگری باید خاک را بررسی کرد. زمانیکه  ۱ سانتی متر از سطح خاک خشک بود باید گیاه را آبیاری کنید.

از آبیاری تاج گیاه خودداری کنید زیرا موجب پوسیدگی می شود.

زمانی که گل های گیاه کم کم محو می شوند.آبیاری را کم کرده و به گیاه اجازه دهید ۲ تا ۳ ماه خشک شود. در این زمان گیاه به خواب می رود و آبیاری منجر به نابودی می شود.

اگر گیاه را در زمان خواب بیرون خانه نگه می دارید روی آن حتما ظرفی بگذارید تا آب باران رویش نریزد.

 

۳_ خاک مناسب : ترکیب ۲ تا ۳ قسمت خاک معمولی و خاک برگ همراه یک قسمت ماسه و یک قسمت کود حیوانی پوسیده برای رشد این گیاه مناسب است. امروزه از ترکیب پیت ماس، کوکوپیت و پرلیت استفاده می شود که بسیار سبک است و از تهویه خوبی برخوردار است و همین مسئله از پوسیدگی ژوخه جلوگیری می کند.

 

۴_ دما و رطوبت : به طور کلی گل سیکلامن به هوای خنک و مرطوب نیاز دارد و گرما و خشکی زیاد را دوست ندارد. دمای نگهداری سیکلامن هیچگاه نباید از ۲۵ درجه بیشتر شود. مناسب ترین دما در شب برای این گیاه ۱۰ تا ۱۵ درجه سانتی گراد است. برای حفظ رطوبت می توانید از روش ساخت جزیره برای این گیاه استفاده کنید.

 

۵_ کوددهی :  در تابستان هر دو هفته یکبار به سیکلامن کود رقیق شده مایع کم نیتروژن بدهید. و در زمستان کوددهی را قطع کنید.

 

۶_ تعویض گلدان و تکثیر : گل سیکلامن نیاز دارد تا هر دو سال یکبار گلدانش عوض شود.بهترین زمان برای تعویض گلدان سیکلامن در تابستان که گیاه به خواب رفته است. در تعویض دقت کنید که خاک اطراف ریشه هنگام تعویض جدا نشود. برای تعویض، از یک گلدان یک سایز بزرگتر و خاک جدید استفاده کنید.

تکثیر این گیاه با تقسیم ژوخه و یا کشت بذر در اواخر مرداد و شهریور انجام می شود. درصد جوانه زنی بذر ها کم است و بذرهایی با سن کمتر از یک سال بهتر هستند.

بذرها در دمای ۱۸ تا ۲۰ درجه و رطوبت نسبی ۱۰۰ درصد و در تاریکی پس از ۳ تا ۴ هفته جوانه می زنند.

 

۷_ ریزش برگ : کم آبی و خشکی هوا عامل اصلی ریزش برگ است.اسپری برگ و آبیاری را فراموش نکنید.

 

۸_ پوسیدگی طوقه : این عارضه نشان دهنده رطوبت بالا و غرقابی شدن گیاه است. این ناهنجاری در روز های سرد اتفاق می افتد. از خشک بودن طوقه در روز های سرد مطمئن شوید.

 

۹_ تاخیر در زمان گلدهی : زمانی که گلدان گیاه بسیار بزرگ باشد و یا دما برای گیاه مناسب نباشد زمان گلدهی به تعویق می افتد.نور کم و مواد مغذی متغیر نیز بر این مسئله تاثیر می گذارد.

 

۱۰_ پژمردگی گیاه : رطوبت کم، دمای بالا، املاح بالای خاک، نور کم و یا بیماری از عوامل پژمردگی می باشند.

 

۱۱_ ریزش جوانه گل : در تمام موارد ابتدا شرایط را بررسی کرده و سپس به رفع مشکل اقدام کنید.این مشکل می تواند در اثر عواملی چون دمای بالا،نور کم، آب کم و کود بیش از اندازه ایجاد شود.

 

۱۲_ لکه در زیر سطح برگ : عامل این لکه ها حشره تریپس است.  تریپس ها ناقل ویروس بوده و این ویروس ها هستند که سبب از بین رفتن گیاه می شوند. برای درمان برگ های آلوده را سریعا جدا کنید و درصورت لزوم گلدان را عوض کنید.

 

۱۳_ کنه سیکلامن : این آفت موجب پیچیدگی برگ ها و گل ها می شود. این کنه در شرایط محیطی سرد یعنی پاییز و زمستان فعالیت بیشتری دارد.بهترین راه برای کنترل و مبارزه با این آفت پیشگیری است.درصورت اتفاق این مسئله می توان از کنه کش هایی مانند آبامکتین، دانیتول استفاده کرد.

 

۱۴_ نماتد ریشه : باعث ایجاد گال های کوچک در ریشه می شود که به این محصول صدمه می زند. در این مواقع گیاهان مبتلا باید حذف و خاک و گلدان ها گند زدایی شوند.

 

۱۵_ قهوای شدن ژوخه : یکی از بیماری هایی است که درصد ابتلای سیکلامن به آن زیاد است.در نتیجه این بیماری لکه های قهوه ای و قرمز روی زیرلپه ظاهر می شوند.

در اثر این بیماری رشد قسمتی از برگ متوقف شده و سطح برگ ها در دو طبقه قرار می گیرند.

 

۱۶_ رنگ‌ پریدگی و زردی برگ ها : ناشی از کمبود مواد غذایی، ph بالا ،شدت زیاد نور، خشکی خاک و یا بیماری است.

نویسنده: سیده فاطمه کیانی – کارشناس بخش محتوای آموزشی

منبع: مجموعه گل باکس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درحال بارگذاری ...
بستن
مقایسه
مقایسه محصولات
لیست مقایسه محصولات شما خالی می باشد!